Dečija stopala

Stopala nose celokupnu težinu tela deteta, ona se prilagođavaju različitim neravninama za vreme hoda, trčanja, skakanja… Loša briga o stopalima može uzrokovati kasnije probleme sa nogama, leđima…

Briga o najmlađima

Uobičajena praksa

Deformiteti stopala

Najčešči deformiteti stopala podrazumevaju:

  • Pes equinovarus (uvrnuto stopalo) je složena urođena deformacija. Kliničkim pregledom takvog stopala mogu se ustanoviti hipotrofija potkolenice, unutrašnja rotacija potkolenice, malo i zdepasto stopalo i izražene brazde sa unutrašnje strane stopala. Zahteva ortopedsko lečenje odmah posle rođenja deteta. Leči se fizikalnim procedurama (aktivne i pasivne vežbe istezanja skraćenih struktura) i korektivnim fiksatorima odmah po rođenju. U nekim slučajevima neophodan je operativni tretman.
  • Pes metatarzus varus (unutra okrenuto stopalo) prisutan je na rođenju, ali se otkriva obično u kasnijim mesecima ili kada dete prohoda. Čest je uzrok zabrinutosti roditelja i doktora. U 95% slučajeva koriguje se spontano. Leči se fizikalnim procedurama (istezanje skraćenih struktura) od rođenja, u težim slučajevima se postavljaju korektivni fiksatori. Ako postoji deformacija kod deteta koje je prohodalo, mogu se preporučiti antivarus cipele ili obične duboke cipele sa čvrstim lubom koje će nositi obrnuto (leva cipela na desnu nogu i obratno)
  • Pes talovalgus (izvrnuto stopalo) je složena kongenitalna anomalija. Lečenje deformiteta se sastoji u fizikalnim procedurama, kojima se dodaju korektivni fiksatori. U težim slučajevima i kod neuspeha fizikalne terapije vrši se operativna korekcija.
  • Pes planus (ravno stopalo) deformitet poznat kao “ravna stopala”, u praksi se pokazalo da je najčešći deformitet stopala, zbog toga ćemo prikazati i vežbe za ovu vrstu deformiteta. U osnovi oboljenja se nalazi labavost ligamentarnog aparata, koje može zahvatiti i druge zglobove. Kad nije opterećeno, ovakvo stopalo ima normalne lukove tabana. Tegobe prouzrokuju poremećaj statike.

Najčeći problem deteta

Ravna stopala

Ovaj oblik deformiteta (spušteni svodovi i ravna stopala) najčešće se nalazi kod dece školskog uzrasta. Spušteni svodovi nastaju zbog prirodne slabosti ili zbog nedovoljne aktivnosti mišića stopala. U prvim godinama života deca su prezaštićena, roditelji ih uglavnom nose umesto da hodaju, kada se svodovi formiraju.
Dosta broj dece u tom uzrastu je fizički neaktivno, tako da se njihovim rastom povećava rizik ovog oblika deformiteta. Deca sa ravnim stopalima, često imaju bolove u nogama i stopalima pa nerado trče, što čini česti razlog u izbegavaju bavljenje sportom. Jedan od načina kako da proverite, da li dete ima ravna stopala jeste ako dete mokrim stopalo stane na ravnu površinu na kojoj ostaje specifičan trag. Ako se jave odstupanja dete treba odveti kod lekara. Takođe ovaj problem može da se uoči tako što dete bosim nogama može stati ispred vas okrenuto leđima i ukoliko uvidite da je Anhilova tetiva na peti iskrivljena u stranu, a oslonac stopala o pod  na unutrašnjoj strani dete sigurno ima ravna stopala i spuštene svodove.

Kako rešiti ovaj problem?

Voditi dete na redovne sistematske preglede. Čim se posumnja na neki od problema sa stopalima ili uoči neki od navedenih simptoma, odvesti dete na kompletan stručni pregled. Vreme je kod dece veoma važan faktor za korekciju problema jer se dečije stopalo u potpunosti formira do 12. godine. Nakon tog uzrasta korekcija je znatno teža i sporija.

Najčešća preporuka doktora kod problema sa spuštenim svodovima su vežbe za jačanje i aktivaciju mišića stopala, hodanje bosim nogama po neravnoj podlozi (trava, pesak…), adekvatna obuća, odgovarajuće veličine i nošenje specijalnih korektivnih uložaka. Osnovna uloga ovih uložaka je dodatna stabilnost i pravilna raspodela opterećenja pri stajanju, vraćanje noge u pravilan položaj i dodatni podsticaj svoda.

Trebalo bi biti veoma oprezni pri izboru uložaka za vašu decu, kako šteta ne bi bila veća od koristi i kako ne bi izgubili dragoceno vreme. Korektivne uloške za decu ne bi ih trebalo uzimati na svoju ruku, bez prethodno obavljenog kompletnog pregleda stručnjaka i saveta koji uložak je najbolje rešenje za Vaš problem.

Klinička slika deformiteta

Biomehanički model odstupanja stopala od uzdužne linije potkolenice (otklon Ahilove tetive u stranu) jasno ukazuje na deformitet ravnih stopala (pes planus)